Rusten,regelmaat & Reinheid

.......en slapen.


Pups en jonge honden hebben veel behoefte aan rust en slaap.Als ze wakker zijn, doen ze immers anders dan zich inspannen. Spelen, onderzoeken,op avontuur te gaan.Pups gaan vaak door totdat ze er letterlijk bij neervallen. Het is daarom aan te raden om voor een puop een schema te maken met daarin de vaste punten:

                       uitlaten,spelen,rusten,slapen

Een pup die meer dan een half uur in de weer is geweest,is moe

Een pup hoeft niet aangezet te worden tot topprestaties. Uren lopen is op die leeftijd uit den boze.De maximale tijd is eerder een kwestie van minuten dan van uren voor een pup op die leeftijd.


Als u gaat oefenen of trainen met u pup of jonge hond,kan dat best diverse keren perdag,maar dan  niet langer dan vijf A tien minuten achter elkaar.Bouw in training/opvoeding,de dagelijkse handelingen opbijvoorbeeld:commando ''zit'' bij het eten geven,bij het omdoen van zijn halsband,bij de stoeprand voor het oversteken enz....

Een hond die nooit rust krijgt doordat er bijvoorbeeld de hele dag wordt gespeeld of die overal mee naar toe wordt genomen, kan een hyperactieve hond worden die daardoor heel gestrest wordt.Honden die opgroeien in een drukke,nerveuze of lawaaierige omgeving,lopen ook eerder de kans onzeker of neurotisch te worden dan honden die evenwichtig opgroeien met  voldoende rust. Hij moet ook een aantal uur per dag lekker kunnen rusten.Daarbij heeft hij ook een baas nodig die ruste neemt,zodat er ook volledige rust in huis is

De meest relaxte hond krijg je door een vaste regelmaat te geven.Bijvoorbeeld,'s morgens eerst uit gaan wandelen dan eten en dan rust.Gaat de hond niet rusten,dan afdwingen door in een bench te doen.Als de hond goed heeft geslapen,mag hij rondlopen of wat spelen en dan smiddags weer uit ,kort of iets langer.

                                   En slaapt de hond? niet storen

                  Regelmaat

Altijd hetzelfde wandelrondje.......

Honden zijn net als wij,sociale gewoontedieren.Wij voelen ons goed wanneer wij vaste gewoonte aanhouden en raken vaak van slag wanneer daarvan moet worden afgeweken.De voorspelbaarheid van ons handelen en wandelen,geeft ons een gevoel van veiligheid. Bij wolven die in een groot omhein gebied worden gehouden,merken onderzoekers dat maar een zeer klein deel van dat gebied enut wordt. De paden waren vaste routes voor de hele roedel en raakten na verloop van tijd uitgesleten.Een uitzondering waagde zich wel eens buiten de paden,maar was dan vaak extra voorzichtig.Een duidelijke demonstratie van het gevoel van onveiligheid. Wij bewonderen mensen die andere (onbekende)gebieden verkennen.De meesten van ons zouden zo'n waagstuk niet aandurven.Liever gaan wij elke dag lang de zelfde weg naar ons werk.


Bij honden komt daar nog een complicatie bij.Zij zijn in hoge mate infantiel en totaal van ons afhankelijk. Zij lopen dus waar de baas loopt Gaat de baas linkst dan gaan zij ook links

            Wat de baas doet is veilig. Daar komt het op neer

                          Reinheid

Baden van je  hond

Wij douche ons meerdere keren per week,maar bij je hond is dat niet nodig. Als u hond zich niet te goed heeft gedaan aan een modderbad of een  frisse duik in  slootwater is een wasbeurt eens per half jaar meer dan voldoende.

Oren schoonmaken.

Ondanks een goede verzorging,kunnen honden last krijgen van oormijt,Mijten zijn kleine witte parasieten die zich voeden met huidschilfers in de gehoorgang.Dit zorgt voor een hevige jeuk en overmatige productie van oorsmeer. Je vermindert wel de kans op het krijgen van oormijt door regelmatig de oren schoon te maken.